Samenwerking regulier en alternatief.

Herman Morren

Samenwerking regulier en alternatief.

Bericht door Herman Morren »

Al bij de opleiding van zorgverleners en zeker specialistische artsen, zouden modulen ingevoerd kunnen worden "hoe samen te werken met elkaar" reguliere en altermatieve gezondheids zorg. Zeker daar waar de reguliere zorg uitbehandeld is mag met men de patient niet zomaar laten gaan maar samen kijken en samenwerken wat er misschien nog wel mogelijk is op het aternatieve vlak van gezondheidszorg. Zeker bij ziekte die nu niet genezen kunnen worden, waar regulier niets mee kan zoals Dementie, Alsheimer, MS enz.
Gebruikersavatar
Tjwan
Berichten: 7
Lid geworden op: vr aug 28, 2020 10:18
Locatie: Velp (GLD)
Contacteer:

Re: Samenwerking regulier en alternatief.

Bericht door Tjwan »

Met dank aan Herman voor het opstarten van dit topic!

Ik ben het met hem eens dat "reguliere zorg" en "alternatieve zorg" veel beter geïntegreerd moeten worden!
De eerste hobbel op weg daar naar toe wordt al veroorzaakt door het handhaven van de begrippen "regulier" en "alternatief".

Regulier is niets meer of minder dan die zorg en behandelmethoden die momenteel op de huidige universiteiten en hogescholen wordt onderwezen. Oftewel de huidig onderwezen zorg en behandelmethoden. Daar zou de term "regulier" nog bij passen.

Maar om vanuit dat perspectief alle niet reguliere zorg en niet reguliere behandelmethoden "alternatief" te noemen, dat gaat me te ver! Met name omdat daardoor ook andere kansrijke zorg en behandelmethoden niet die kans op brede toepassing krijgen, die zij wellicht verdienen!
Want wat valt er dan niet onder "regulier"?

1. Alle in de vergetelheid geraakte zorg en behandelmethoden (bv die van oude natuurvolken)

2. Alle zorg en behandelmethoden die (nog) niet wetenschappelijk bewezen zijn hoe ze werken (maar waarvan bv wél wetenschappelijk aangetoond dát ze werken! (een bekend voorbeeld is het placebo effect: Het is bewezen dat in de interactie tussen behandelaar en behandelde werkende gevolgen zijn aangetoond, die niet kunnen worden toegeschreven aan het toegediende medicijn of nep medicijn (een van de bronnen: Harvard Medical School: https://www.health.harvard.edu/mental-h ... 20a%20pill. )

3. Alle innovatieve zorg en behandelmethoden waar onderzoekers, universiteiten en farmaceutische bedrijven onderzoek naar doen.

In de praktijk worden deze drie verschillende groepen "niet reguliere" zorg en behandelmethoden verschillend beschouwd door de reguliere behandelaars. De meerderheid legt de eerste twee groepen (1 en 2) naast zich neer. Niet omdat ze niet werken, maar omdat de meerderheid van deze reguliere behandelaars niet weten hóe deze behandelmethoden werken (En "wat de boer niet kent, vreet hij ook niet")

De derde groep heeft er héél veel geld voor over om zo snel mogelijk tot de "reguliere" behandelmethoden te worden toegelaten.

Gelukkig vindt er steeds meer gesprekken, interactie en begrip plaats tussen de verschillenden behandelaars/beoefenaars. Dat is een ontwikkeling die zowel Herman als ik omarmen.

Om dat te versterken en te versnellen, doen we er goed aan de volgende uitgangspunten te ondersteunen:
A: We beschouwen de mens zo holistisch mogelijk (in ieder geval meer dan als een mechanisme van alleen vlees en bloed)
B: Bij de werking van behandelmethoden (en medicijnen!) nemen we óók zo holistisch mogelijk alle bijwerkingen mee.
C: We stoppen met het gebruik van de term "alternatieve" zorg en behandelmethoden (bv door alle niet reguliere zorg en behandelmethoden bv als "innovatieve zorg en behandelmethoden" te benoemen... en ik houd me aanbevolen voor een omschrijving die waardenvrij is. Zowel "alternatief" als "innovatief" zijn dat niet).
D: Bij het onderzoek naar Innovatieve zorg en behandelmethoden maken we wel een onderscheid tussen bewezen methoden waarvan we ook de werking snappen en bewezen methoden waarvan we de werking (nog) niet snappen. Maar bewezen methoden (ook als we nog niet precies weten hóe deze werken) mogen wat mij betreft toegepast worden, waarbij de behandelde wat mij betreft ook inspraak krijgt in de keuze van de behandelmethode. En fijn om te zien dat steeds meer behandelaren voor deze aanpak open staan!

Tot zover mijn bijdrage voor dit moment.
D: Bij het onderzoek naar innovate

Als een behandelmethode werkt (en dan nog bij voorkeur zonder bijwerkingen), dan zou deze wat mijn
Verbinding vanuit mijn <3
MenS
Berichten: 5
Lid geworden op: vr sep 04, 2020 10:10

Re: Samenwerking regulier en alternatief.

Bericht door MenS »

Helemaal mee eens dat er meer samenwerking moet komen tussen "regulier"en "alternatief"en meer holistisch gewerkt moet gaan worden
Zelf zie ik alles graag vanuit de universele mens met alle polariteiten, Yin en Yang energiën in ieder mens op fysiek , emotioneel en mentaal niveau , van individu, gezin en maatschappij , samenleving. Dat er vanuit een universeel doel gewerkt wordt aan alle natuurlijke bronnen van de aarde en de mens. Goede scholing is hiervoor ook wenselijk.
Plaats reactie

Terug naar “Alternatieve en reguliere zorgverleners werken samen”